ВДЪХНОВЕНИЕ

БАНИ ROCA НА АЙФЕЛОВАТА КУЛА, ПОЧИТ В ЧЕРВЕНО ЗА СИМВОЛА НА ПАРИЖ

Монументът, построен от Густав Айфел е символ на Франция и туристическа атракция с над 7 милиона посетители годишно.

57 метра над Марсово поле, в най-прочутата желязна структура в света, откриваме две от най-чудесните пространства на реновираната Айфеловата кула. Павилионите на Айфел и Ферие са ансамбъл от метал и шеметни полупрозрачни стъклени подове, създадени от уважаваната архитектурна фирма Moatti-Rivière.

Айфеловата кула в Париж

Отворени отново през 2013 г., те са първото обновяване в последните 30 години на безспорния парижки символ. Тук е включена иновацията на Roca, за да се осигури индивидуалност и да се гарантират дълготрайност и екологичност в санитарните помещения. Чрез комбиниране на някои от нашите знаменити продукти и колекции, на много ранен етап проектът става за нас един от най-важните ремонти за последното десетилетие. Резултатът е съчетание на съвременен дизайн и енергийна ефективност. Ще ви разкажем за ключовите решения.

Замислен да бъде за лично ползване, Павилионът на Айфел, на първия етаж, разполага с конферентна зала с капацитет до 300 души и е първото място в кулата, което е обзаведено изцяло с Roca, от санитарния порцелан до смесителите, системите за монтаж и операционните панели. Аранжирани в пространство със стени в светло Венецианско червено, белият цвят на писоарите, тоалетните и умивалниците Roca контрастира с поразителния оттенък на стената, който някога е бил оригиналният за цялата кула. Вдъхновен от тази неизвестна за много посетители информация, водещият на проекта, архитект Ален Моати, избира умивалника Amberes и тоалетната Meridian в стенен вариант за да се създаде контраст между извити и прави линии, като отдава своята почит в диалог между червения и белия цвят.

Продуктите на Roca в тоалетните на Айфеловата кула
Продуктите на Roca в тоалетните на Айфеловата кула
Продуктите на Roca в тоалетните на Айфеловата кула
Продуктите на Roca в тоалетните на Айфеловата кула
Продуктите на Roca в тоалетните на Айфеловата кула
Продуктите на Roca в тоалетните на Айфеловата кула

Павилионът Ферие е в две височини и предлага малка търговска площ, ресторанти, стая за прожекции и изложба на открито с различни зони за почивка. Отвореният достъп за всички посетители е предизвикателство при проектирането на санитарните помещения, тъй като те трябва да са съобразени с най-високите изисквания за дълготрайност и устойчивост. Тук, Моати се спира на специално решение, което съчетава някои от съвременните колекции на Roca. Умивалникът Diverta, писоарът Site и отново тоалетната Meridian в стенен вариант са проектирани в поразително червен цвят, в почит на оригиналния дизайн на Гюстав Айфел за митичната му кула, символ на Световното изложение през 1889 г.

С над 7 милиона посетители годишно, самото участие в такъв важен проект означава за Roca не само окончателно признаване на ролята на компанията в света на дизайна за пространството в банята, но и затвърждаване на позицията на марка-еталон за качество, безопасност и устойчивост в производството на санитарен порцелан, аксесоари и смесители.

Както се очаква в такъв изключителен проект, всички продукти Roca, избрани от Moatti-Rivière за Айфеловата кула отговарят на най-високи изисквания по отношение на достъпност и въздействие върху околната среда. Това е задължително условие за участие в проекта за обновяване, който адаптира един от най-посещаваните паметници в света спрямо очакванията на 21-ви век.

Сподели