Рока България бе удостоена с почетно отличие „Обединител на култури“ от СИЖБ

20/12/2023

Отличието се връчва на личности и институции, допринесли за сближаването между културите на България и испаноезичния свят.

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) отбеляза 20-годишнината си едновременно с връчването на отличията в ежегодния журналистически конкурс „Светове и цветове“.

Церемонията се състоя на 12 декември т. г. в пространството на Сцена „Дерида” в София. Гости на тържеството бяха посланиците на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко и на Куба Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан, заместник-посланикът на Аржентина Даниел Котини, директорът на Институт „Сервантес” Мария Луиса Сантос, много журналисти, творци от различни области, общественици. Вицепрезидентът Илияна Йотова, която също е носител на отличието „Обединител на култури“, изпрати специален Приветствен адрес.

 

 

В конкурса, който се организира от СИЖБ в партньорство със СБЖ и с Рока България от 2013 г. насам, се присъждат почетните отличия „Обединители на култури” – на личности и институции, допринесли за сближаването между културите на България и испаноезичния свят.

Церемонията тази година бе открита с връчване на специалното отличие „Обединител на култури“ на Рока България - за цялостен принос в българо-испанското партньорство, за подпомагане на испански културни прояви в България и на дейността на СИЖБ.

 

 

Георги Митов, председател на УС на СИЖБ, сподели пред гостите: „Авторитетната испанската компания за продукти за баня – ROCA, е с над 100-годишна история и с присъствие в над 170 държави, включително и у нас. Тя е разработила специална стратегия за спестяване на вода, за устойчиво развитие и за поддържане на културни пространства. Рока България подкрепя множество испански културни прояви, както и дейностите на СИЖБ почти от основаването му и години наред предоставя своята изложбена зала в София за провеждане на церемониите „Светове и цветове” и на редица други културни събития“.

 

 

Отличието бе връчено от Георги Митов на Георги Янев, Мениджър продажби на Roca за България и Република Северна Македония, който благодари и поздрави СИЖБ за юбилея и конкурса, като увери, че компанията ще продължи и занапред своето приятелство със Сдружението.

Тази година, почетно отличие „Обединители на култури“ бе присъдено също и на Българска Телеграфна Агенция, актьора Димитър Герасимов (посмъртно), Велислава Дърева (журналист), Иван Бърнев (актьор), Йорданка Христова (певица), която очарова гостите на събитието със своето харизматично присъствие и музикален поздрав от сцената.

Церемонията продължи с връчването на журналистическите награди „Светове и цветове“, за които тази година бяха номинирани 22-ма журналисти с ярки професионални постижения в работата си през 2023 г.

Официалнта част от церемонията завърши с връчване на специалната награда на Рока България за журналистика на екологични теми, с която бе отличена Ася Чанева, БНР, програма „Христо Ботев”, предаване „Лабиринти на познанието”, рубрика „Зелени минути” – за цялостен принос в журналистиката на екологични теми и за серия предавания на тази тематика, излъчени през 2023 г. Наградата –термостатична душ колона на Roca, в актуалния цвят черно мат, която пести вода и енергия, ѝ бе връчена от Веселин Симов, Прокурист на Рока България.

 

 

Наградите „Светове и цветове-2023” се превърнаха в истински празник на приятелството между културите.

Повече за церемонията, отличените и номинирани журналисти и снимки от награждаването може да видите тук:

https://www.sbj-bg.eu/article/details/56771

Снимки: Соломон Франсес