Roca ще участва в Седмицата на дизайна в Милано през 2024 г. с дебют на Salone del Mobile и изложба във Fuorisalone

20/03/2024

"Средиземноморски перспективи" и "Искри на промяната" демонстрират ангажимента на Roca към устойчиви иновации и въплъщават същността на наследството и ценностите на марката.

От 15 до 21 април Roca ще представи най-новите си колекции и авангардни иновации в две различни пространства на Седмицата на дизайна в Милано. Компанията ще подчертае своя постоянен фокус върху новаторските решения, устойчивостта и творческия опит със "Средиземноморски перспективи" на Salone del Mobile и "Sparking Change" ("Искри на промяната") на Fuorisalone.

Roca на Salone del Mobile

Разположен в претъпканото Международно изложение за бани, павилионът на Roca се отличава с геометричен дизайн, напомнящ за Средиземно море и тясно свързан с архитектурата на Барселона. Проектиран от базираната в Барселона архитектурна фирма Mesura, "Средиземноморски перспективи" е интро-зелен дизайн, който се отваря чрез централен площад, приканващ посетителите да влязат и да разгледат интериора.

"Нашата цел е да предоставим на посетителите поглъщащо преживяване", казва Бенджамин Ибора от Mesura. "Стремим се да създадем запомнящо се изживяване, което надхвърля обичайното, като приканваме гостите да разгледат различните изложени продукти и колекции, а също и да разберат ценностите и наследството на Roca."

Геометрията заема централно място в дизайна на павилиона. Отвън той представлява завръщане към произхода на Roca и характера на Барселона. След като влезете вътре, разнообразието от геометрии създава уникална атмосфера и вътрешен обем, с различни капсули за всяка колекция, всяка със собствена атмосфера, геометрия и материали.

Материалът е решаващ фактор при проектирането на това ефимерно пространство. В съответствие с ангажимента на Roca за устойчивост Mesura използва като суровина рециклирана дървесина от предишни проекти и щори от миналогодишния панаир ISH във Франкфурт, за да намали въздействието върху околната среда.

Salone del Mobile Pavilion 10 Stand Nº B19-C12 Rho Fiera Milano 16-21 април

Roca на изложението Fuorisalone

Инсталацията "Sparking Change" ("Искри на промяната"), проектирана от Mario Cucinella Architects, е вдъхновена от скорошното пускане в експлоатация на първата в света електрическа тунелна пещ в завода на Roca Group в Гмунден, Австрия. Тя олицетворява принципите на кръговата икономика и декарбонизацията, демонстрирайки положителното въздействие върху околната среда на тази пионерска иновация, която води до промяна на парадигмата в сектора на керамиката.

"Sparking Change" илюстрира иновативна техника, която уважава околната среда и подобрява традицията, като създава полукръгъл фон, съставен от 1200 3D принтирани керамични блока", обяснява Марио Кучинела, основател и творчески директор на MCA - Mario Cucinella Architects. " Тази експозиция е доказателство, че технологиите и дигитализацията вече не са само инструменти за създаване, но и за стимулиране на нови идеи."

Инсталацията символизира положителното въздействие на технологията e-kiln (електрическа тунелна пещ) и показва как знанията, опитът и технологиите водят до новаторски иновации в производството на санитарна керамика. Всяко 3D принтирано глинено блокче е произведено чрез процес с ниско въздействие върху околната среда, при който се използва първична глина и рециклирана керамика. Формата и цветовият градиент на кривата са символи на работните температури на процеса на изпичане на керамиката. Свободностоящата конструкция може да се сглоби без допълнителни строителни дейности и е лесна за разглобяване, което гарантира потенциала ѝ за повторна употреба при бъдещи събития.

Инсталацията на Roca ще предложи на посетителите уникална комбинация от физическо и виртуално участие. Разширената реалност ще позволи на гостите да се потопят в интерактивно преживяване, за да научат повече за предимствата на новата тунелна пещ на Roca с нулеви въглеродни емисии.

Fuorisalone Interni "Cross Vision" Università degli Studi di Milano Via Festa del Perdono 7, 15-28 април

Електрическа тунелна пещ

В партньорство с Keramischer OFENBAU Roca Group откри първата в света електрическа тунелна пещ за производство на санитарна керамика в завода си в Гмунден, Австрия. Тази революционна инициатива позиционира Roca Group като световен лидер с предприятие за производство на санитарна керамика с нулеви нетни емисии, което представлява промяна на парадигмата за целия керамичен сектор.

Електрическата тунелна пещ е високоефективна и устойчива алтернатива на традиционните производствени методи, базирани на изкопаеми горива. Напредъкът в постигането на пълна декарбонизация в производството на керамика показва осъществимостта, икономическата жизнеспособност и потенциала да се води към устойчиво бъдеще. Този крайъгълен камък - съоръжение за производство на санитарен фаянс с нулеви нетни емисии - е от основно значение за стратегията на Roca Group за декарбонизация и ще играе ключова роля в подпомагането на Групата да постигне целта си SBTi за въглеродна неутралност до 2045 г. Придвижвайки се все по-близо до тази цел, Групата приключи 2022 г. с 39% намаление на емисиите на CO2 от дейността си в сравнение с базовата 2018 г.