Roca Group успешно въвежда в експлоатация първата в света електрическа тунелна пещ за производство на санитарна керамика

28/11/2023

  • Операцията е осъществена чрез новарското партньорство със специализирания производител на пещи Keramischer OFENBAU
  • Тази инициатива ще позиционира Roca Group като първия в света производител на санитарна керамика със завод с нулев отпечатък, със значим верижен ефект върху целия сектор.

Roca Group, световният лидер в проектирането, производството и продажбите на обзавеждане за баня, инвестира в първата в света електрическа тунелна пещ за санитарна керамика. В стремежа си да декарбонизира характерното енергийно и въглеродно интензивно производство на керамични изделия , компанията предприе решителна стъпка към електрифициране на производствените си процеси в завод на Laufen в Гмунден (Австрия). Всичко това е възможно благодарение на авангардната технология на Keramischer OFENBAU, световен технологичен лидер в производството на керамични пещи.

 

Германският производител на пещи се фокусира върху устойчивите иновации повече от 25 години и е пазарен лидер в областта на енергийно ефективните керамични пещи, което го прави идеален партньор за проекта на Roca Group за декарбонизация. След четиригодишно разработване, първата електрическа тунелна пещ за санитарен фаянс успешно започна производството на сложни керамични изделия в Гмунден. Заводът на Laufen, част от Група Roca, който вече използва електроенергия от възобновяеми източници, беше избран за първото внедряване на тази новаторска технология, тъй като е особено благоприятен за производството на най-новите продукти с най-високо качество. Иновацията на електрическата пещ вече е регистрирана от Европейското патентно ведомство.

 

Предвид факта, че пещта е високоефективна, декарбонизирана и автоматизирана, тя представлява ценна алтернатива на конвенционалното производство, зависещо от изкопаеми горива, и е ключов етап в гарантирането на това, че до 2024 г. Гмунден ще се превърне в първото в света предприятие за производство на санитарен фаянс с нулево нетно потребление. Тази инвестиция е от основно значение и за стратегията на Roca Group за декарбонизация. Групата приключи 2022 г. с 39% намаление на преките емисии на CO2 в сравнение с базовата 2018 г., като се доближи до своята цел SBTi за въглеродна неутралност до 2045 г.

Първите производствени резултати от новата технология за изпичане показват голям потенциал за цялата индустрия, тъй като от тази нова технология може да се възползва не само производството на санитарен фаянс, но и други керамични сектори, като например структурна и техническа керамика или съдове за хранене. Тази пещ доказва, че пълното декарбонизиране на керамичното производство е не само възможно, но и реалистично и икономически осъществимо.

Albert Magrans, Старши Изпълнителен директор на Roca Group, заяви: "Имаме дългосрочна цел да декарбонизираме дейността си и работим усилено, за да намерим решения, които ще ни помогнат да я постигнем. Това ново общоевропейско партньорство не само ни помага по пътя към нулево нетно потребление, но е и ясна стъпка напред за индустрията като цяло".

Günter Halex, председател на Консултативния съвет на Keramischer OFENBAU, добави: "Тази електрическа пещ още веднъж доказва, че нашите усъвършенствани технологии са подходящи за намаляване на емисиите на въглероден диоксид дори в интензивната керамична промишленост. Нашите пещи с електрическо нагряване осигуряват на клиентите ни все по-голяма независимост от енергийния пазар и позволяват устойчиво и икономично производство днес и през следващите десетилетия. Този новаторски и революционен проект показва, че нашите практики могат да поддържат максимално качество на керамичните продукти, като същевременно имат положителен ефект за планетата ни".

 

Европейски успех за декарбонизирано производство на керамика

Този съвместен проект, в който участват Roca Group със седалище в Испания, заводът на Laufen, Австрия, също част от Групата Roca и Keramischer OFENBAU, Германия, е истински европейски успех в производството на санитарна керамика в Европа и света, съобразено с бъдещето. По-нататъшното стимулиране на намаляването на въглеродните емисии в цялата индустрия изисква интензивно развитие и смели иновации. Чрез Roca Group Ventures Roca придоби мажоритарен дял в Keramischer OFENBAU Holding GmbH, която е собственик на Keramischer OFENBAU GmbH, и инвестира в способността на компанията да прави иновации в полза на цялата керамична индустрия. Групата се ангажира също така да подкрепи компанията с допълнително финансиране за по-нататъшно разработване, внедряване и пускане на пазара на тази авангардна технология, която ще определи бъдещето на индустрията.

Макар че двете предприятия ще останат напълно независими, това дългосрочно сътрудничество ще засили иновационните възможности на двете компании за постигане на съответните им цели за декарбонизация с обща цел: устойчивата керамична индустрия на бъдещето.

За Roca Group

Roca Group, с брандовете Roca и Laufen, е световен лидер в проектирането, производството и продажбите на продукти за баня за архитектурата, строителството и интериорния дизайн. Основана в Барселона през 1917 г., компанията съчетава традиции и знания със страст към иновациите и отношение към околната среда с цел да отговори на нуждите на хората и да допринесе за подобряване на благосъстоянието на обществото.

С принципа на устойчивост, който е в основата на всички дейности на Roca Group, и с цел да завещае на бъдещите поколения една по-добра планета, компанията прилага тази култура в 170-те държави, в които оперира, и в своите 79 фабрики чрез ежедневната ангажираност на повече от 21 000 служители.

Roca е семейна компания, която е пазарен лидер в Европа, Латинска Америка и Индия. Тя има силно присъствие и в Азия, Близкия изток, Австралия и Африка. В резултат на това тя е световен лидер в своя бизнес.

http://www.roca.bg/

https://www.roca.com

 

За Keramischer OFENBAU

Keramischer OFENBAU е глобален доставчик на съвременни пещни системи и инсталации за топлинно обработване на широка гама продукти - от техническа и структурна керамика, до санитарни и домакински съдове. Техните пещи могат да бъдат намерени в над 50 държави по света.

Немският производител на пещи проектира и изгражда най-ефективните водещи пещи за разнообразни керамични продукти. От основаването си през 1996 г. компанията съчетава опит и компетентност с фокус върху ефективността и иновациите. Екипът на Keramischer OFENBAU приспособява пещите към всякакви нужди, като същевременно предлага творчески, по-устойчиви решения за керамичното производство.

Компанията не само изгражда високоефективни нови ролкови, тунелни и совалкови пещи, но екипът се е специализирал и в енергийната модернизация на съществуващи пещи, постигайки до 50 % икономия на енергия.

https://www.keramischerofenbau.de

 

 

(¹) Според Cerame Unie общите емисии от европейската керамична промишленост възлизат на 19 милиона тона CO2 годишно, което е около 1% от общите промишлени емисии в Европа, обхванати от Системата за търговия с емисии (СТЕ) на ЕС. Индустрията за производство на санитарна керамика представлява само 2,7 % от общия обем по-горе. Научете повече.