Roca Group засилва позициите си в глобален мащаб с придобиването на Sanit

08/06/2021

Германската компания, специализирана в производството на вградени тоалетни казанчета и системи за инсталация на уреди за баня, има 3 фабрики

Roca Group, световен лидер в дизайна, производството и продажбите на обзавеждане за банята, засилва позициите си в сектора в глобален мащаб чрез придобиването на германската компания Sanit, специалист в инсталационните системи и вградени структури за баня.

С това придобиване, което очаква финално одобрение от регулаторните органи за конкуренцията, Групата Roca, която оперира на 170 пазара и има 85 фабрики, ще засили позициите си и в продуктовата категория, в която понастоящем Sanit е третият най-голям производител в Германия и петият в Европа. Alantra бе съветник на Roca Group по сделката, а Allen & Overy – юридически съветници.

Ръстът в сектора на вградените в стената системи за уреди за баня, включващи вградени тоалетни казанчета, бутони за казанчета и рамки за инсталиране на уреди като умивалници, бидета и писоари, се развива много бързо в резултат на увеличаващото се търсене на окачени тоалетни. Понастоящем, глобалният пазар в тази продуктова категория, начело с Германия, отчита чувствителен растеж във всички държави в резултат предпочитанията на днешните потребители, които ценят повечето пространство, по-добрата хигиена и комфорт.

Компанията Sanit, основана през 1945г. със седалище в Айзенберг, е част от Aliaxis, световен лидер в производството на усъвършенствани ВиК системи и фитинги, с присъствие в повече от 40 държави. Фирмата има три производствени центъра в Германия – в Айзенберг, Рьодентал и Витенберг. В тях работят 378 специалисти, а продукцията се изнася в 70 държави. Освен вече посочените продуктови категории, производството включва и аксесоари и крепежни елементи за инсталация на продуктите в банята. Оборотът на фирмата за 2020г. възлиза на 74 млн. евро.

Като част от фирмената стратегия производството на различни категории изделия за банята да бъде осъществявано в различни специализирани центрове, Sanit ще се превърне в хъб за разработка на инсталационните системи за баня в Група Roca.

Albert Magrans, Изпълнителен директор на Roca Group, изтъкна положителната синергия в резултат на тази сделка: „Придобиването на Sanit е фундаментална крачка напред в стратегията ни за интегриране на продуктите в цялостни решения за обзавеждане на банята и използване на технологии с голяма добавена стойност в продуктовото ни портфолио, което да затвърди още по-силно позициите ни на глобален лидер“.