Roca Group придобива Alape, за да разшири гамата си от продукти за баня

16/10/2023

Испанската Roca Group, един от световните лидери в проектирането и производството на обзавеждане за баня, разшири дейността си с придобиването германската компания Alape GmbH със седалище в Гослар/Хандорф. Alape е утвърдена премиум марка, специализирана в производството на изделия за баня, изработени от емайлирана стомана. Придобиването ще осигури по-голямата част от работните места в централата на компанията. Alape ще остане независима марка със собствена бизнес стратегия, като водещите служители ще поемат управлението на компанията.

Ново управленско трио пое контрола над Alape в Гослар от октомри 2023. Екипът ще се състои от Михаел Гацке (търговски директор), Андреа Юргенс (директор маркетинг и дизайн) и д-р Джулия Рами (производствен директор). Придобиването спасява компанията от предварителна процедура по несъстоятелност и осигурява над 90 работни места. 125-годишната фабрика в Хахндорф, близо до град Гослар в Северна Германия, ще бъде запазена и ще продължи да служи като център за производство и иновации на компанията. Тук Alape произвежда своите емайлирани стоманени умивалници, използвайки уникалната комбинация от занаятчийско майсторство и високотехнологични процеси.

 

Придобиването има за цел преди всичко да осигури предимства в продажбите и пазарната позиция на двете компании. Alape става част от силен глобален играч. Това ще даде възможност за по-добър достъп до международния бизнес в областта на проектите, както и до дистрибуторската мрежа на Roca в 170 държави и до материали и технологии. Групата се възползва от опита на Alape в областта на емайлираната стомана и разширява портфолиото си от няколко марки с премиум марка със специална компетентност в областта на материалите, която само много малко производители владеят. Висококачественият дизайн на Alape е известен сред архитекти, интериорни дизайнери и клиенти, които се интересуват от дизайн, по целия свят.

Преструктурирането ще постави компанията на стабилна основа, позволявайки ѝ да продължи да съществува като независима марка със собствена стратегия и корпоративна култура. Основните пазари на Alape са в Германия, Швейцария, Австрия и региона на Бенелюкс, където емайлираната стомана е популярен материал за душове, вани и умивалници.

Емайлираната стомана се цени преди всичко заради отличната си здравина, издръжливост и възможност за рециклиране. Тя е хигиенична и лесна за поддържане и може да бъде изработена в изключително прецизни дизайни. Тези качества я правят идеалното допълнение към портфолиото от умивалници на Roca Group, в което преобладават керамиката и композитните материали. И двете компании смятат, че разнообразието от материали и съгласуваността на дизайна са ключови фактори за дългосрочния им успех на силно конкурентния пазар на бани.

Михаел Гацке: "Интеграцията в групата Roca е изключителна възможност за Alape да разшири своите структури за продажби в дългосрочен план. Това е решителна стъпка, с която целим да предложим нашите първокласни продукти на повече пазари."

Андреа Юргенс: "Ще засилим пазарната позиция на марката в премиум сегмента и ще я развиваме внимателно, за да отговорим по най-добрия начин на нуждите на нашите клиенти. Ще продължим да се придържаме към високите си стандарти за качество и ще бъдем перфектното допълнение към портфолиото от марки на Roca Group."

За Roca Group

Roca Group, която включва глобалните марки Roca и Laufen, е световен лидер в проектирането, производството и маркетинга на продукти за баня за архитектурата, строителството и интериорния дизайн. Основана в Барселона през 1917 г., тя съчетава традиции и знания със страст към иновациите и уважение към околната среда с цел да задоволи нуждите на хората и да допринесе за подобряване на благосъстоянието на обществото.

С принципа на устойчивост, който е в основата на всички дейности на компанията, и с цел да завещае една по-добра планета на бъдещите поколения, Roca Group прилага тази култура в 170-те държави, в които оперира, и в своите 76 фабрики чрез ежедневната ангажираност на повече от 21 000 служители.

Тази семейна компания е пазарен лидер в Европа, Латинска Америка и Индия. Roca Group има силно присъствие и в Азия, Близкия изток, Австралия и Африка. В резултат на това тя е световен лидер в своя бизнес.

rocagroup.com

За компанията Alape

Компанията Alape е основана от Адолф Лампрехт през 1896 г. в Пениг, Германия, като производител на емайлирани продукти. Днес в компанията работят 94 души и тя произвежда умивалници с високо качество в два обекта в Гослар. Марката Alape е символ на вдъхновяващ дизайн и високи стандарти за качество, като съчетава технологията с функционалността. Alape използва емайлирана стомана заедно с други първокласни материали, за да създава изключително индивидуални интериорни елементи.От октомври 2023 г. Alape е част от испанската група Roca.

alape.com