Наградите на журналистическия конкурс Светове и цветове в Експо Баня София

18/12/2019

Roca подкрепя конкурса на СИЖБ. Той отличава етична журналистика по важни за обществото теми, която спомага за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят.

Наградите на журналистическия конкурс Светове и цветове в Експо Баня София

Roca подкрепя конкурса на СИЖБ. Той отличава етична журналистика по важни за обществото теми, която спомага за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят.

На вълнуващо събитие в Експо Баня София бяха връчени наградите в конкурса за журналистически публикации и предавания на български или на испански език Светове и цветове. Той се организира за седма поредна година от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Рока България. В церемонията по награждаването участваха представители на дипломатическите мисии на страни от испаноезичния свят, културни институции и журналисти..

Сред гостите бяха Н. Пр. Алехандро Поланко, посланик на Испания, Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, посланик на Куба, Н. Пр. Ориета Капони, посланик на Венесуела, зам.-посланикът на Аржентина Мариела Констанса Дамони, директорката на Институт „Сервантес” Мария Луиса Сантос, ръководителят на образователния отдел към испанското посолство Анхел Сантамария, почетнят консул на Еквадор Захари Кушев, представителят на Почетното консулство на Чили Андрес Сааведра, председателят на СБЖ Снежана Тодорова и др.

И тази година, СИЖБ присъди и няколко специални отличия Обединител на култури за особено значим и дълготраен принос в сближаването между България и испаноезичния свят. Тази година, отличените са Александър Михайлов, журналист (посмъртно); Ваня Петкова, поетеса (посмъртно); Емилия Ценкова, испанист; Тамара Такова, испанист; Лъчезар Еленков, поет и Здравка Димитрова, журналист и писател.

Проектът 383 на Росен Фичеров спечели третата награда от 600 лв. Проектът включва душ капсула, в която потребителят може да се наслади на контролирана амбиентна светлина, звуци и аромати в реалистично виртуално изживяване, в което специални панели пресъздават форми и картини от природата. Панелът е изработен от тънка мрежа, която подпомага пестенето на вода, като разчита на повторното й използване. „Това е един много добре представен проект, който е насочен към бъдещето на баните, много ясно дефиниран продукт, който отговаря изцяло на изискванията, които бяха поставени, така че има достатъчно основание, за да бъде присъдена тази награда“, подчерта журито.

Традиционно, Рока България връчи Специална награда на Roca за журналистика на тема екология.

„Roca е един от най-големите мениджъри на вода в света с 82-те фабрики, които използват вода и с над 34-те милиона произведени продукти за баня годишно, които също използват вода. Затова екологията е толкова важна за нас.“ С тези думи, г-н Веселин Симов, мениджър Маркетинг и продажби на Roca за Югоизточна Европа, връчи специалната награда на Росинка Проданова, журналист в Радио Благоевград (БНР) за рубриката Да преминем на зелено.

Другите наградени в седмото издание на конкурса Светове и цветове са:

Награда Светла Плашокова, направление За кореспонденция от и за испаноезичния свят

Печатни и интернет медии - Хосе Антонио Санчес Мансано, журналист на свободна практика.

Радио - Савина Спасова, БНР.

Телевизия - Росен Цветков, bTV.

Награда Самуел Франсес, направление За професионална и гражданска етика:

Печатни и интернет медии - Георги Христов, в. Дума.

Радио – Николета Атанасова, Програма Христо Ботев, БНР.

Телевизия - Генка Шикерова, журналист на свободна практика.

Награда Светове и цветове, направление За екология, култура и традиции:

Печатни и интернет медии - Мая Филипова, dir.bg .

Радио - Людмил Фотев, БНР.

Телевизия - Юлия Владимирова, БСТВ.

Рока България поздравява всички отличени в седмото издание на журналистическия конкурс Светове и цветове. Изказваме специални благодарности на Къдринка Къдринова, досегашен председател на СИЖБ и на новия председател на УС на СИЖБ Георги Митов за организацията на този значим конкурс. Благодарим на всички членове на СИЖБ и на цялата журналистическа общност за приноса им за сближаване на България и страните от испаноезичния свят. Компанията Roca, най-големият испански инвеститор в България подкрепя делото и с радост партнира на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ).

Вижте празничния дух и снимки от събитието тук:

bit.ly/2Z2r2ej

Повече информация за отличените журналисти и официалните гости на събитието тук:

http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=44793

***

Журналистически конкурс Светове и цветове

Конкурсът Светове и цветове се организира от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Рока България в памет на колегите Светлана Плашокова-Митева (1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012), чиито имена носят две от наградите.

Целта на конкурса е да се популяризират и отличават журналистически публикации на български или испански език, които спомагат за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят, спазват професионалната и гражданска етика, отразяват важни обществени теми, обръщат специално внимание на екологията, културата и традициите.

Връчва се и една специална награда на Рока България за журналистически принос към темата за опазване на околната среда.

Освен награди за публикации и предавания на колеги журналисти, СИЖБ връчва и дипломи Обединител на култури на личности и институции с особено голям и дълготраен принос за връзките между културите и за представянето на България пред света.