Група Roca завършва 2023 г. с приходи от 2 057 милиона евро и инвестиции от 153 милиона евро

21/06/2024

В изключително сложна среда поради свиването на строителството и промяната в потребителските приоритети след пандемията, групата отчете оборот, подобен на предходната година, и печалба от 27 милиона евро.

Компанията увеличи текущите си инвестиции с 13% до 153 милиона евро.

По отношение на устойчивостта, компанията намали емисиите на CO2 от обхват 1 и 2 с 50% в сравнение с 2018 г.

153 милиона евро инвестиции, 13% повече от 2022 г. Компанията увеличи инвестиционните си усилия до 153 милиона евро, в сравнение със 135 милиона евро инвестиции през 2022 г. Тези ресурси бяха основно насочени към разширяване и подобряване на производствения капацитет на заводите, укрепване на Центровете за компетентност, дигитализация и разработване на нови продукти, както и постигане на целите, заложени в пътната карта за устойчивост, както и в актуализиране на съоръженията и шоурумите (Roca Galleries и Laufen Spaces, и др.). През 2023 г. Група Roca също се ангажира да укрепи позицията си в сегмента на премиум мебелите за баня с придобиването на Madeli в Съединените щати. Тя допълни портфолиото си в категория вани и душ корита с покупката на Clarke (също в САЩ) и, в премиум сегмента на стоманените умивалници, включи в групата германската компания Alape. Тези операции позволиха на компанията да остане на върха на технологиите във всяка категория, консолидирайки модела си на Центрове за компетентност, започнат миналата година.

Устойчивост: Към нулеви емисии до 2045 г. Група Roca продължава своя ангажимент за устойчивост от цялостна гледна точка, обхващаща всички нейни операции. До края на 2023 г. тя постигна 50% намаление на емисиите на CO2 от обхват 1 и 2 в сравнение с 2018 г., както и наполовина намали отпадъците, генерирани през същия период. Интензивността на използване на енергия в операциите (енергията, необходима за производство на даден изход) е намалена с 57% в сравнение със същата година. Разработването на плановете за водна неутралност и циркулярност също допринесоха за изпълнението на пътната карта за устойчивост на групата. Тази година компанията също така се отличи с пускането в експлоатация на първата в света електрическа тунелна пещ за производство на санитарна керамика в завода Гмунден в Австрия, безпрецедентен крайъгълен камък, който води до промяна на парадигмата в санитарния и по-широкия керамичен сектор. Внедряването на тази технология превръща фабриката в Гмунден в първия в света, посветен на производството на санитарен порцелан с нулеви емисии. Всички тези цели позиционираха компанията сред топ 3% от глобалните компании по отношение на устойчивостта според рейтинга на Ecovadis, като получи Златния медал в признание.

Две нови инвестиции на Roca Group Ventures Платформата Roca Group Ventures продължава да насърчава сътрудничествата и инвестициите със стартиращи компании, които движат иновациите и еволюцията на сектора, с 25 милиона евро ангажирани инвестиции за стартъпи, които допринасят за иновации и стимулират сектора и индустрията. Точно тази седмица, фондът обяви инвестицията си в два нови проекта. Първо, в испанската компания KMINA: производител на продукти за подпомагане на намалената подвижност, който също така разработва и разпространява продукти за предотвратяване на домашни инциденти и улесняване на използването на банята. Продуктите му са предназначени за хора с различни нужди, като възрастни или зависими. Второ, Roca Group Ventures инвестира в Boon, индийски стартиращ технологичен стартъп, който разработва, произвежда и разпространява умни и устойчиви пречистватели за вода с AI за офиси, хотели и курорти. Тези пречистватели са със свързани функции за подобряване на качеството на водата и предсказващ анализ за обслужване, премахвайки необходимостта от пластмасови бутилки за вода и намалявайки пластмасовите отпадъци и емисиите на въглерод.

За Roca Group Група Roca, дом на известни марки като Roca и Laufen, е световен лидер в проектирането, производството и маркетинга на продукти за баня за архитектура, строителство и интериорен дизайн. Създадена в Барселона през 1917 г., компанията съчетава традиция и експертиза с иновации и уважение към околната среда, всичко това с цел да удовлетворява нуждите на хората и да подобрява благосъстоянието на обществото. С устойчивостта като основа на своите операции, Група Roca вплита тази култура във всяка своя дейност в 170-те страни, в които оперира, и в своите 79 фабрики. Този ангажимент се поддържа ежедневно от нейните 20 000 служители, обединени да осигурят по-добра планета за бъдещите поколения. Групата е получила Златен медал от EcoVadis, най-доверения доставчик на оценки за бизнес устойчивост, за изключителни постижения в устойчивостта.

Като семейно предприятие, групата държи лидерски позиции на пазара в Европа, Латинска Америка и Индия, като също така поддържа силно присъствие в Азия, Близкия изток, Австралия и Африка. Този глобален отпечатък затвърждава статуса й на водеща индустрията компания в световен мащаб.

https://rocagroup.com/

Можете да се запознаете с пълния текст на доклада чрез следния линк:
www.rocagroup.com/report_2023

Допълнителна информация

Kreab

Aina Tugas / atugas@kreab.com / (+34)934185387 R

osario Correro / rcorrero@kreab.com / (+34)654588307