Експо Баня София бе домакин на десетото юбилейно издание на журналистическия конкурс „Светове и цветове“

15/12/2022

На церемонията по връчване на наградите присъстваха едни от най-ярките имена в съвременната българска журналистика, дипломати и приятели на испаноезичния свят и култура

На 13.12.2022 изложбената зала на Рока България, Експо Баня София, бе домакин на церемонията по връчване на наградите в 10-ия журналистически конкурс „Светове и цветове”.

Конкурсът се организира ежегодно от 2013 г. насам от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) заедно със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Рока България в памет на рано отишлите си членове на СИЖБ Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес. Основните награди на конкурса носят техните имена и са журналистически – връчват се за журналистически материали, които спомагат за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят, следват професионалната и гражданска етика, проявяват социална ангажираност и екологична отговорност.

 

Сред гостите, които уважиха събитието в Експо Баня София, бяха посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко, ръководителят на Отдела по образование към посолството на Испания Анхел Сантамария, предствителката на Институт „Сервантес” Сайра Фандиньо, почетният консул на Еквадор Захари Кушев, председателката на СБЖ Снежана Тодорова, представители на академичните, културните и дипломатическите среди, много журналисти.

 

 

По време на церемонията Сдружението на испаноговорещите журналисти в България получи специални поздравления от вицепрезидента Илияна Йотова. В ролята на водещ на церемонията влезе председателят на СИЖБ, известния радиожурналист Георги Митов.

А ето и кои бяха отличените в тазгодишния конкурс „Светове и цветове“:

Почетното отличие „Обединител на култури” получиха институции и личности, допринесли с дейността си за сближаването между културите на България и испаноезичния свят: 164-та гимназия с преподавне на испански език „Мигел де Сервантес”; Специалност „Приложна лингвистика на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”; Иван Цибулка; издателство „Колибри”; Къдринка Къдринова.

С награди в журналистическите раздели на конкурса бяха отличени: кореспондентът на испанската информационна агенция ЕФЕ за България Владислав Пунчев, радиожурналиста от програма „Хоризонт” на БНР Лъчезар Цветков (посмъртно), популярната водеща от NOVA Даниела Тренчева, Таня Глухчева от в. „Дума”, Силвия Тихова от програма „Христо Ботев” на БНР, Ивелина Кунчева от NOVA, Детелина Калфова от БНТ, Андрей Апостолов, Исак Гозес, Маргарита Ралчева, кореспондентка на БНР в Испания, Кристина Газиева от bTV, Ева Костова от NOVA. Грамоти получиха и други журналисти, номинирани за свои материали и репортажи.

Специалното отличие на Рока България за журналистика на екологични теми получи Богдана Лазарова от БНТ. Наградата й бе връчена от Георги Янев, мениджър продажби на Roca за България и Република Северна Македония. В церемонията по връчване на наградите участваше и Веселин Симов, Прокурист на Рока България и член на журито на конкурса.

 

Вижте още снимки от събитието ТУК:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.524362959729008&type=3

Фото: Цецо Мирчев

 

Подробен репортаж от събитието и информация за всички номинирани и отличени журналисти, деятели и институции може да прочетете на този линк:

http://www.sbj-bg.eu/article/details/54028