МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ДИЗАЙН

08/06/2020

Roca обяви специално блиц издание на международния конкурс за дизайн и архитектура jumpthegap®

МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ДИЗАЙН

Roca обяви специално блиц издание на международния конкурс за дизайн и архитектура jumpthegap®

• Roca предлага платформа за създаване и споделяне на идеи в условията на опасност от covid19.

• Конкурсът, спонсориран от Roca, е за нови иновативни продукти или услуги. Платформата дава възможност на архитекти и дизайнери да покажат таланта си.

• Със своите 8 предишни издания и над 25,000 участника от 150 държави, конкурсът се утвърди като един от най-престижните в света на дизайна.

В условията на глобалната пандемия от COVID-19, Roca реши да обяви специално издание на своя международен конкурс jumpthegap®. На фокус е създаването на нови продукти или услуги, свързани с функционалността на пространството на банята, като хигиена и благосъстояние, приложими към голям брой помещения, обществени или частни, този път, обаче, в условията на съществуваща опасност от covid.

Roca вярва в креативността и иновативното мислене на дизайнерите от цял свят. Ето защо, чрез това специално издание на конкурса, компанията им дава възможност в рамките на само 15 дни да създадат и споделят своите идеи, които ще отговорят на новите потребности на обществото, идеи за едно по-добро бъдеще.

„Изправени сме пред един нов сценарий, този на ‘новото нормално’, с нови потребности във всички аспекти, свързани с персоналната хигиена, почистването и дезинфекцията, които вече не се ограничават единствено до банята, но и обхващат много други пространства.“

„Усещането на потребителите, че се движат в безопасна среда и използват безопасни продукти, както вкъщи, така и на публични места, се оказва ключово в този нов контекст на събитията. Ето защо заданието на този нов конкурс, иницииран от Roca, не се ограничава единствено до пространството на банята.“, споделя Xavier Torras, Директор Бранд и Комуникации.

jumpthegap® се провежда в партньорство с BCD -Barcelona Design Centre. В досегашните 8 издания на конкурса са се включили повече от 25,000 участника от 150 държави. Конкурсът предлага платформа, чрез която архитекти и дизайнери, а също и студенти в тези дисциплини от цял свят, могат да покажат своя талант, предлагайки иновативни решения. Още от първото издание на конкурса jumpthegap®, членове на неговото жури са световно известни имена от света на архитектурата и дизайна.

Ключови дати и регистрация

Регистрацията за участие в конкурса може да бъде направена чрез официалния сайт www.jumpthegap.net до 23 юни 2020. Това е и крайният срок за подаване на проектите. Петте проекта – победители ще бъдат обявени на 23 Юли.

Награди

В конкурса ще бъдат връчени 5 награди по €1,000, на всеки един от 5те отличени проекта.

***

За jumpthegap®

jumpthegap® е двугодишен Международен Конкурс за дизайн, провеждан от Roca от 2004г. насам, в партньорство с BCD Barcelona Design Center. Конкурсът е насочен към младите таланти, които създават днес дизайна на бъдещето.

В предишните си 8 издания, фокус на конкурса бяха иновативните и устойчиви концепции за пространството на банята в бъдещето, с идеята, че степента на реализируемост на проекта не трябва да бъде пречка за креативността в предложението. Конкурсът търсеше концептуални, футуристични и иновативни идеи и решения за банята: нови продукти, нови пространствени решения и/ или нов начин на употреба и функции; изпреварване на бъдещите желания или нужди на потребителите, или превръщане на мечтите и желанията в реалност.

Днес, обаче, реалността, в която живеем, е друга. Бъдещето, което си представяхме, едва ли е включвало глобална пандемия, водеща със себе си нови индивидуални и колективни потребности за достъп до санитарни уреди, хигиена, благосъстояние, здраве.

jumpthegap® цели да подкрепи новите поколения дизайнери и архитекти, като им предложи международна платформа, чрез която да развият и покажат своя талант. Сега повече от всякога вярваме, че именно тези таланти могат да предложат реални, иновативни решения, които да бъдат споделени с обществото и които ще ни позволят да изградим едно по-добро бъдеще, всички заедно.