Десето издание на международния конкурс за дизайнери на Roca – jumpthegap®

03/06/2021

Участниците трябва да разработят иновативни решения за пространството в банята в отговор на предизвикателствата от Програма 2030 за Устойчиво развитие на ООН.
Проектите могат да бъдат подавани онлайн в периода 3 май - 6 септември

След проведени 9 конкурса с повече от 26,000 участници от 150 държави, jumpthegap® се завръща и тази година, като кани талантливи архитекти и дизайнери да представят своите креативни решения за пространството в банята. Десетото издание бележи нов етап от развитието на международния конкурс за архитектура и дизайн на Roca, като се фокусира върху предизвикателствата, пред които се изправяме днес като хора и като общество.

През 2021 jumpthegap® ще предизвика архитекти и дизайнери от целия свят, които да представят иновации в обзавеждането на банята. Те ще трябва да развият оригинални идеи, които да отговарят, но дори и да отидат по-далеч от мерките, набелязани от Програма 2030 за Устойчиво развитие на ООН. Това е промяна в същината на конкурса, фокусиран до това издание върху концептуалното и футуристичното, с оглед новата реалност с COVID-19.

 

“Концепцията ни за „бъдеще“ се промени“, казва Marc Viardot, Директор Маркетинг и Дизайн на Roca Group. „Пандемията ни изправя пред нови предизвикателства, докато други нарастващи и жизненоважни проблеми като опазване на планетата, подкрепяне на разнообразието или борба с неравенствата, остават на заден план. Промените в регламента на конкурса jumpthegap® целят да се отговори по-директно на тези проблеми чрез идеи, които са технологично осъществими, осигуряват добавена стойност за иновациите и показват разнообразие, устойчивост и адаптивност – характеристики, които винаги са били част от ДНК-то на Roca”, добавя той.

Конкурсът, организиран задно с BcD Barcelona Design centre, сега е разделен в четири нови категории:

Здраве и релакс, дизайни, които представят нови нива на комфорт и спокойствие на клиентите, насърчавайки баланса и хармонията;

(Не)утрален дизайн, оригинални проекти, които ще са насочени към физическото многообразие на човешкото тяло и персоналните потребности на хората от различни групи, с решения за банята, които улесняват техния живот;

Вода и енергия, проекти, които насочват вниманието към умните решения и пестеливата употреба на ресурсите на планетата;

Кризи и извънредни ситуации, дизайни за справяне с временни кризи и извънредни ситуации с помощта на гъвкавост и заместващи материали и технологии.

Проектите ще бъдат оценявани от жури световно известни професионалисти на чело с японския архитект, носител на наградата Pritzker за 2014 – Shigeru Ban (председател на журито), заедно със Somi Kim, Старши директор в Healthcare Solutions at Johnson & Johnson (J&J) Дизайн; Paul Priestman, дизайнер и ръководител на PriestmanGoode, Andrea Trimarchi и Simone Farresin, основатели на Formafantasma дизайн студио; Deborah Seward, директор на регионалния информационен център на ООН в Белгия; Marianna Amatullo, президент на Международната асоциация Cumulus в университетите и колежите с изучаване на изкуство, дизайн и медия; Isabel Roig, Изпълнителен директор на BcD Barcelona Design center и Президент на Седмиците на световния дизайн; Marc Viardot, Директор Маркетинг и Дизайн на Roca Group.

Ключови дати и награди

Участниците са поканени да се включат със своите дизайни на www.jumpthegap.net между 3 май и 6 септември, индивидуално или в групи по двама. Предварителната селекция ще бъда направена от Roca Design Centre и Roca Global Innovation Hub, след което журито ще разгледа проектите в два кръга, от 20 до 30 септември и от 1 до 7 октомври.

Победителите ще бъдат обявени на 14 Октомври, когато ще бъдат раздадени 13 награди: четири награди по 2000 € за победителите във всяка категория, осем награди по 500 € за първи и втори подгласник във всяка категория и голяма награда от 5000 € за проект „Най-добър от най-добрите“, избран между победителите в четирите категории.

Десетият конкурс на jumpthegap®, няма да приключи с церемонията по награждаване. Ще продължи и през 2022 със серия от публични изяви и дебати, на които ще се дискутират иновативни решения за устойчиво бъдеще, в които тазгодишните финалисти и победители ще имат възможността да представят своите зашеметяващи проекти.

За jumpthegap®

jumpthegap® е интернационален конкурс за дизайн, създаден от Roca през 2004, който на всеки две години си партнира с BcD Barcelona Design centre. Главна цел на събитието е да предложи платформа, в която дизайнери и студенти от цял свят да могат да развиват своя талант, като изпъкват с креативни решения за пространството в банята.

Новото вдъхновение на jumpthegap®’ хвърля поглед в бъдещето и и предизвикателствата, поставени от Програма 2030 за Устойчиво развитие на ООН, като здравеопазване и хигиена, опазване на планетата, приемане на различията и равен достъп на всички до напредналата технология. Следователно, конкурсът предизвиква новите поколения дизайнери и архитекти да предложат реалистични и иновативни решения за пространството на банята, в публични или частни постранства, с наистина социален, приобщаващ и устойчив фокус. Крайната цел на всички състезатели е да предложат продукт или услуга, които да решат всяко едно от предизвикателствата, включени в Програма 2030 г., като осигурят добавена иновативна стойност и са технологично приложими.

www.jumpthegap.net