ВДЪХНОВЕНИЕ

Хоан Лао, дизайн за сетивата

„БАНЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ИДЕАЛНОТО МЯСТО ДА НАМЕРИШ СЕБЕ СИ, ДА СЕ ПОГРИЖИШ ЗА СЕБЕ СИ И ДА ПОМИСЛИШ. ТРЯБВА ЗА ДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ РАЗГЛЕДА ТАКА!“

Той ни посреща в основното си студио, разположено на една от най-важните артерии в Барселона, улица Балмес. Оттук Хоан Лао ръководи екип, който споделя неговата творческа визия. Работата му излъчва аура на чувствителност и естественост, която лесно се възприема, но е трудно да се предаде. Под този първи слой, има огромна професионална работа, основана на геометрични принципи, благородни материали и меки цветове. Без острота, и със страхотно чувство за безвремие.

ХОАН ЛАО
За ХОАН ЛАО

Верен на своята визия за дизайна като начин за реализация на концепция, той я прилага в интериорния дизайн, архитектурата и дизайна на мебели повече от 30 години. Създал почти 3 000 проекта за интериорен дизайн и повече от 12 000 модела за мебели, лампи, гоблени и предмети за декорация, Хоан Лао е сред испанските дизайнери с най- голямо международно признание, заради изключителния творчески капацитет и визията си като създател, производител и преди всичко като изследовател и движеща сила на културата. Неговият характерен стилистичен отпечатък, в пълно съответствие с природата и далеч от модните тенденции, се превръща в творения, които остават актуални и носят топлина, баланс и простота, три качества, необходими според него самия за живот в пълна хармония.

За Хоан Лао, времето е уникално, изкуството е емоция, светлината е спокойствие, природата е началото на всичко, дизайнът е от съществено значение, етиката е водеща в живота и в работата, и водата е чист живот. За момент се впускаме в разсъждения за дизайна, за жизнените пространства и ролята на банята за физическото и емоционалното здраве на хората. Той признава, че е във фаза на творческо преобразуване; период на „нови подходи и по-добро използване на времето, време да обмисли кое е наистина важно и да избере какво, как, къде и с кого.“

Какво е дизайнът за Хоан Лао?

Просто, да обмисля нещата, преди да ги направя.

Къде намирате вдъхновение?

В природата. Тя е моят съвършен източник на вдъхновение, моят начин на разбиране за дизайна. Търся контакта с природата, с живото.

Ще бъде ли правилно да кажем, че дизайнът ни помага да водим по-хармоничен живот, да се свържем с емоциите си?

Да. Добре проектирани обекти или пространства осигуряват двойно удовлетворение: те изпълняват важна роля в живота ти и красотата им носи удоволствие. Ще ги гледаш, докосваш, миришеш … Те ще въздействат върху всичките ти сетива.

А също и върху околната среда … Смятате ли, че сме изправени пред една нова ера?

Би трябвало. Когато проектираме, ние генерираме отпадъци и губим част от природата, затова е по-разумно да сме наясно с това и да създаваме обекти и пространства, които остават на мода, издръжливи са и могат да бъдат рециклирани. Трябва да работим с материали, които можем да контролираме.

Тогава, трябва ли дизайнът да бъде източник на размисъл?

Дизайнерите трябва да полагат усилия, недвусмислено да показват и учат обществото, като изключим божественото вдъхновение, че всичко, което ни заобикаля е нечие творение. Тази тема за размисъл трябва да е задължителна.

И този размисъл ни води до…

Това, че трябва да се възползваме максимално от добре проектирани и в миналото обекти, трябва да преразгледаме тези, които са зле проектирани, и трябва да създаваме това, което е необходимо.

БАНЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ИДЕАЛНОТО МЯСТО ДА НАМЕРИШ СЕБЕ СИ

Що се отнася до дизайн на пространствата в банята, как според вас сме се развили?

Творческият елемент в баните значително се разви в последните 20 години.

Какъв би бил методът ви на работа, започвайки проект за баня?

Първо работя върху концептуалната страна и върху контекста: има разлики между баня в пустинята, в Гренландия или в луксозен хотел на Малдивите. След това преминавам към функционалните елементи, доброто разпределение, всички нужди да са задоволени, и след това, започвам с естетиката и основните елементи: текстури, материали, цветове…

Отново влизаме в света на сетивата…

Голямото предизвикателство в банята е да можете да имате приятни усещания чрез всички сетива. В банята спирате и оставате с мислите си. Има други жизнени пространства, където сте в компания или в движение, но банята е най-интимното място. Свързвате се с култа към здравето, с физическото и емоционално подобрение. Банята може да бъде място, където да намерите себе си, да се погрижите за себе си и да помислите. Тя трябва да е задължително, за да го видите по този начин!

А може ли това да е в конфликт с новите технологии?

Моето поколение рисува на ръка, с молив. Технологията е от съществено значение, в същото време предполага определено робство. В студиото правим симулации, които ни дават възможност да видим завършения проект. В миналото трябваше да си представим всичко; сега можете да разберете дали проектът ви харесва, от всяка гледна точка.

Но…

…когато взема молив и нарисувам три линии, аз съм очарован. Опитвам се да се намеря баланс между технологията и човешкото.

Можете ли да намерите това човешко и в текстурите?

Винаги съм харесвал несъвършенствата на всяка ръчна дейност, много повече, отколкото съвършенството на цифри и технология.

И как прилагате това?

Тази текстура присъства в повечето от моите колекции. Търся естествения вид. В миналото, ако парче дърво имало чвор се е изхвърляло, това е бил знак за ниско качество, но в днешно време, това не е така. Еволюцията, патината на материалите, винаги е била от значение за мен.

Завръщане към инстинктите…

Тази криза ни накара да помислим върху някои въпроси и намирам това за положително. Преди няколко години изобилието бе важно, а сега здравият разум, доброто хранене, природата, добрата енергия са на първо място. По-малко разточителни действия, за да можем да развиваме истинската същност и духа на нещата; имаме нужда нещата да са истински, автентични.

Как пренасяте този дух във вашата идеална баня?

Бих влязъл в света на природата, структурата, която е уникална за даден материал, бих направил по-смел дизайн. Бих се съчетал това чувство с подходяща технология и с перфектно решена функционалност в банята.

Звучи добре…

Аз съм особено чувствителен към красивите неща. Един приятел казва, че „красотата разширява душата ти“, дава ти глътка свеж въздух. Ако тази красота ни заобикаля и ние я забелязваме, защо да не го правим и в банята? Да си заобиколен от изкуство и красота е положително и удовлетворяващо.

А банята на бъдещето?

Мисля, че добрият дизайн трябва да остане; вземете за пример това пространство, в което сме сега (студиото му в Барселона). Беше завършено преди 26 години и дори днес, когато вляза, го усещам все още модерно. Банята на бъдещето трябва да бъде направена от материали, които създават емоция, когато ги докосвате и гледате; това е, което аз наричам „сензорното око“. Тъй като водата също ще бъде ограничен ресурс, трябва да сме настойчиви за повторната й употреба. И човечеството, разбира се с помощта на технологични елементи, трябва да се справим с това.

Сподели