СЪВЕТИ

МОДЕРНА БАНЯ ОТ 50-ТЕ, КАКВО МИСЛИТЕ ЗА РЕНОВАЦИЯ В НАЙ-АКТУАЛНИЯ СТИЛ?

Завърнете се към 50-те с винтидж мебели за баня.

Ако от известно време сте омагьосани от най-актуалния интериорен дизайн, ще се радвате да разберете, че да оформите модерна баня в стил от 50-те е по-лесно, отколкото си мислите. Елате с нас на пътешествие през стила, който маркира средата на 20-и век. Нека започнем отначало. 50-те години. Възникващият следвоенен просперитет отстъпва пред елегантния и фунцкионален стил, в който все още ехти Art Deco. Архитекти и интериорни дизайнери от Европа предлагат функционални домове с чиста естетика – нова философия, възникнала от немската школа Баухаус, която избира да комбинира дизайна и социалната промяна. Майсторски интерпретирана от Щатите, новата концепция за интериорен дизайн достига световно измерение. С трезви цветове и прости, но безупречни покрития, стилът на 50-те се завръща днес с нови сили, за да подчертае емблематични детайли като плочките за баня, мраморните стени или дървените мебели за баня. Нека ви покажем!

Симбиоза с природата

Съюзът с природата несъмнено е един от ключовете към модерния стил от средата на миналия век, който си играе с динамичността между пространствата, за да се възползва максимално от естествената светлина. С различни покрития, дървото е основният материал в обзавеждането за баня.

Изтънчена простота

С референции като Мис ван дер Рое или Льо Корбюзие, интериорът от 50-те премахва всякакви излишни детайли, за да покаже една елегантна простота. В това отдаване на изтънчеността, дизайнът на банята избягва рязкостта и орнаментите, избирайки палитра от трезви тонове и аксесоари за баня с чисти покрития, без да се отказва от иновативни решения като смесителите от колекция Insignia, които задълбават в харизматичните форми и цветните покрития. Не можем да не споменем и нейните вградени смесители за баня, или пък тези от колекция Loft, чиито изящни кръстовидни кранчета добавят перфектния контрапункт на стриктните линии на чучура.

Страст към геометрията

Все още под влиянието на северноамериканското Art Deco, баните в стил 50-те показват склонност към форми и шаблони. Страстта към многоълниците и формите не се ограничава само до плочките за баня, но се отнася и за други елементи като кръгли огледала, които можете да намерите в колекции като Luna, или изключително фините мивки от Inspira произведени от Fineceramic®.

Максимална функционалност

В съответствие с принципите на “функция и форма”, този стил използва чисти линии, за да уважи всеки един елемент и да гарантира пълната му полезност. В това търсене на ергономичност, ние откриваме, например, мебели за баня с къси или леко наклонени крачета, за да се подсили тяхната стабилност. Други решения са практичните „натисни, за да отвориш“  мебели от колекция Beyond.

Видими структури

И накрая, с цел да подчертае функционалността, друго качество на стилът от 50-те е да покаже душата на елементите, с други думи, техните механизми и вътрешна работа. Припомняйки си индустриалното производство от онова време, предложенията показват греди в тавана и тухли на стените, превръщайки циментната текстура или мивка с видим сифон в произведение на изкуството. Проста елегенатност, която може да бъде лесно постигната със спомагателни модули или с леките структури за мивка като металната такава от Prisma.

Сподели