Компанията

Всички новини

Корпоративни новини

Th_Poster_SpecialOnLineEdition_BG1.jpg

Конкурсът на Roca - One Day Design Challenge се завръща на 20.11.2021 в онлайн формат. Той отново обещава да изпита въображението и уменията на стотици студенти, професионални дизайнери и архитекти на възраст до 30 години от цялата страна. Те ще бъдат предизвикани да създадат иновативни решения за пространството на банята, които могат да допринесат за едно по-устойчиво и съзнателно бъдеще.

Организиран от Roca, водеща компания в производството, дизайна и дистрибуцията на продукти за баня, конкурсът "Roca One Day Design Challenge" отразява ангажираността на марката към таланта, иновациите и устойчивостта, като има за цел да популяризира ролята на дизайна в усилията за справяне с настоящите предизвикателства пред света, като климатичната криза и новите социално-глобални реалности.

С оглед на ограниченията, наложени от настоящата ситуация с пандемията, третото българско издание на този международен конкурс ще се проведе онлайн, като по този начин ще продължи да изпълнява целта си да дава гласност на младите таланти и да насърчава достъпа до професионални възможности и реномирани професионалисти от света на дизайна и архитектурата. По този начин Roca потвърждава отдадеността си към инициативата, като тази година са потвърдени нови издания на Roca One Day Design Challenge в общо 12 държави.

Проектите в третото издание на конкурса за България ще бъдат оценявани от жури, съставено от признати професионалисти от света на дизайна и архитектурата:

Алекс Ковачев, основател и идеен двигател на IDEA – едно от най-успешните и награждавани в световен мащаб интериорни студиа в България;

Арх. Радо Тодоров, управител на RT Consult - един от лидерите на архитектурния пазар в България;

Арх. Светослав Станиславов, основател на STARH - носители на множество национални и международни награди за архитектура;

арх. Цветан Петров - управител на "Иво Петров-Архитекти”, една от най-успешните компании за архитектура, урбанизъм и вътрешен дизайн в България;

Веселин Симов, Прокурист на Рока България А.Д.

Организация и регистрация

Еднодневното предизвикателство за дизайн на Roca се организира във формат - изпитание за време, като приканва млади дизайнери и архитекти да докажат стойността на идеите си за пространството на банята в рамките на един интензивен ден. На 20 ноември, събота, участниците ще трябва да създадат проекти въз основа на задание, обявено в 9 ч. сутринта в официалната страница на конкурса в Instagram (@rocachallenge), като се състезават с времето, за да ги качат на специалната платформа на конкурса до 17:30 ч. След това победителите ще бъдат обявени в 20:00 ч., също в официалния Instagram профил на конкурса.

Предизвикателството за еднодневен дизайн на Roca се провежда в съответствие с Целите за устойчиво развитие на ООН, които са от решаващо значение за замисъла и изпълнението на всеки дизайнерски проект в днешно време. Проектите, представени в конкурса, трябва задължително да насърчават решения, които са в услуга на по-устойчиво бъдеще.

Печелившият проект ще получи награда от 2000 лева, а за класираните на второ и трето място проекти са предвидени допълнителни награди от 1000 и 600 лева. Церемонията по награждаването ще се състои в 16:00 на 30.11.2021 в Експо Баня София, бул. Мария Луиза 16.

За участие в Roca One Day Design Challenge 2021 е необходима предварителна регистрация чрез платформата в официалния сайт на конкурса, която трябва да бъде направена не по-късно от 18 ноември на този линк:

https://www.onedaydesignchallenge.net/en/contests/bulgaria/bulgaria-2021

Международен характер

Конкурсът Roca One Day Design Challenge за първи път се провежда в държавата на създаването си - Испания през 2012 г. и оттогава бързо се разпространява по целия свят. Въпреки че пандемията засегна събитията през 2020 г., като повечето от тях трябваше да бъдат отменени, през 2021 г. вече са потвърдени състезания в 12 държави, между които: Португалия, Полша, Русия, Аржентина, България, Малайзия, Китай, Оман, ОАЕ и Испания. В страните, в които не е възможно да се проведе събитие на живо, конкурсът ще се проведе виртуално.

Българското издание на конкурса One Day Design Challenge се провежда в партньорство с: АИДБ, Dibla и КАБ.

За повече информация относно Roca One Day Design Challenge, моля, посетете:

www.onedaydesignchallenge.net

One Day Design Challenge | Bulgaria 2021 | Roca

Експо Баня София

Българската изложбената зала на Roca е част от световната верига изложбени центрове Roca, вдъхновени от една и съща идея - за приемственост и развитие, за традиция и иновация. През последните години Експо Баня София се утвърди като едно от предпочитаните алтернативни културни пространства в столицата. Това е некомерсиално пространство, в което е организирана постоянна експозиция от изделия за банята, създадени от именити световни дизайнери и студиа, с които работи компанията Roca. От своето откриване през 2007 г. изложбената зала на бул. Мария Луиза 16, се превърна в място за интересни и разнообразни срещи с родната и световна култура и изкуство. Залата е домакин на редица културни събития, изложби графика и живопис, фотоизложби, семинари, форуми за архитектура и дизайн, концерти, театрални представления, както и сцена за новаторски проекти.

Информация за събитията в изложбената зала Roca е публикувана на интернет страницата на Рока България и на страницата на Експо Баня София във фейсбук.

http://www.facebook.com/ExpoBathSofia

За журито

Алекс Ковачев е основател и идеен двигател на най-успешното и награждавано в световен мащаб интериорно студио в България.

Заедно с екипа на IDEA, близо две десетилетия, работят по създаването на луксозни интериорен решения за жилищни и публични пространства, заведения, хотели, самолети, яхти и др.

Създаването на уникална и индивидуална концепция за всеки проект е в основата на техния успех. От цялостната визия до най-дребния детайл, екипът на Алекс Ковачев създава  дизайни неподвластни на времето. Проектите му съчетават по възможно най-финия начин характер, стил, функционалност, уют, балансиран усет към високотехнологичните решения и специално ръчно изработени ефекти, мебели и осветление.

Името на Алекс Ковачев е познато не само в България, но и по целия свят, проектите му живeят на 5 континента, а през 2019 г. е номиниран за дизайнер на десетилетието в световен мащаб от Международните награди за архитектура и дизайн.

През последните 18 години, проекти на Алекс Ковачев и студио Idea получават множество награди от престижни международни конкурси като German Design Awards 2020, London Club Awards, Restaurant and Bar Design Awards, International Property Awards, International Design Awards, BigSee Interior Design Awards , A’Design Awards и др.
Сред най-награждаваните проекти са  Mr. Pizza, Sublime Bachelor Pad, Intercontinental Hotel Sofia, ексклузивни проекти на частни домове в София, Лондон, Берлин, Москва, Лос Анджелис.

Арх. Радо Тодоров е завършил средното си образование в художествена гимназия със специалност „Графика и живопис“, след което завършва архитектура в УАСГ през 2002 г. По време на обучението си и до 2004 г. той работи като фрийленс архитект по различни архитектурни проекти в Германия, САЩ, Израел и др.

През 2005 г. създава архитектурната компания RT Consult, която до ден днешен е един от лидерите на архитектурния пазар в България.15 години опит и екип от близо 50 талантливи професионалисти стоят гордо зад името RT Consult.

Преди 10 години RT Consult разширява дейността си извън границите на България. Първо с откриването на офис в София – Buro International и последващи офиси в Германия – SoMu Architects, Англия и Дубай.

Портфолиото на RT Consult включва проекти във всички направления на архитектурата, както у нас, така и извън граница: индустриални сгради, жилищни сгради, хотели, офиси, обществени сгради, търговски обекти, градоустройство, интериорен дизайн.

Арх.Светослав Станиславов завършва с отличие и „Най-добра дипломна работа“ в катедра „Жилищни сгради“ в УАСГ през 2003 година.  През същата година започва професионалната си кариера като партньор в архитектурно студио във Варна. През 2012 година основава своя практика, STARH, като работата му покрива обекти от различни мащаби в направления жилищна, ваканционна и офисна архитектура. През 2020 година открива офис и в град София.
През този кратък период от основаването си, STARH създава внушително портфолио от реализирани обекти, които остават разпознаваеми. Студиото успява да повлияе осезаемо и видимо по позитивен начин на заобикалящата среда. Формулата, която арх. Станиславов утвърждава, е постоянен стремеж към постигане на баланс между естетика, функционалност и висококачествен дизайн, които да устоят във времето. Излизането извън зоната на комфорт при проектирането и експериментирането с иновативни материали са част от стила им.
STARH са носители на национални и международни награди, част от които са Сграда на годината, АрхИнова, Architecture MasterPrize, Architizer A+ Award, IDA Design Awards, A’ Design Awards и BigSEE, номинации Building of the Year на ArchDaily и Награда Варна за Архитектура.

арх. Цветан Петров е управител на "Иво Петров-Архитекти”. Дипломира се в архитектурния факултет на УАСГ през 2007 г. и специализира в L’ecole National Superieure d’architecture de Bretagne в Рен, Франция. Член е на Камарата на архитектите в България. За последните 15 години той развива студиото и успява да превърне ИПА в една от най-успешните компании за архитектура, урбанизъм и вътрешен дизайн в България.
Винаги стремящ се към световните стандарти, той непрестанно внедрява нови технологии в компанията, развива хората и се ползва с доверието на едни от най-големите инвеститори. "Клиентите изискват все повече и ние трябва да сме готови да надскочим техните очаквания. Архитектурата е умелото съчетание на творчество и прагматизъм, в което винаги трябва да се стремиш най-високо."

Веселин Симове Прокурист на Рока България. Професионалният му път е свързан с Група Roca от 1992г. насам, като дълги години отговаря за маркетинга и продажбите на компанията не само в България, но и в Югоизточна Европа. Отговарял е за промотирането на пазара на редица нови колекции и продукти с марките Roca, Laufen и Fayans на Балканите и има ключова роля за налагането на тези брандове и техния висок имидж на пазара.

Професионалист с няколко разнопосочни образования и опит в различни сфери на бизнеса и дипломатическите отношения, Веселин Симов има глобален, философски подход към развитието на пазара и отношенията с партньорите. Последното професионално предизвикателство, което поставя пред себе си в момента, е да запознае българските интериорни дизайнери и архитекти с необятните възможности за аранжиране пространството на банята, които им предоставят дизайнерските колекции с глобалните марки от Група Roca.

Конкурсът на Roca - One Day Design Challenge се завръща, тази година в онлайн формат

Третото издание за България на международния конкурс за дизайн на Roca ще се проведе във виртуална среда в събота, 20 ноември. Регистрирайте се сега!