Рока България

bg-spanish-ibero-american-cinema-week_434X197.jpg

XX издание на Седмицата на испанското и ибероамериканското кино ще се проведе от 12 до 16 юни в Зала „Люмиер” на Националния дворец на културата. Фестивалът се провежда по инициатива на Посолството на Испания и отново разчита на съдействието и участието на посолствата на Аржентина, Куба, Венецуела, Чили, Еквадор и Колумбия, както и на Отдела по образователните въпроси и Институт Сервантес. За първи път тази година Фестивалът среща подкрепата и на бизнеса, в лицето на Рока България. През последните години името на компанията често се свързва със значими културни форуми у нас, а изложбената зала на Roca на бул. Мария Луиза в столицата се превърна в едно от предпочитаните алтернативни арт пространства.

За да се отбележи по подобаващ начин двадесетият юбилей на проявата, специално за началото на Седмицата на киното в България пристигна актьорът и кинорежисьор Антонио Бандерас, който заедно с Посланика на Испания в България, г-н Хосе Луис Тапиа, представи фестивалът пред българските медии.   

Друга изненада ще бъде посещението на Карлос Саура в София, който в неделя, 16 юни, ще закрие Седмицата на киното с прожекцията на филма „Мама стана на 100”. Ден по-рано - в събота, 15 юни, се предвижда майсторски клас на Карлос Саура и анализ на неговия филм „Кармен” в НАТФИЗ. В програмата на фестивала ще бъдат показани общо 15 ибероамерикански и испански филма.

Пълната програма на XX Седмица на испанското и ибероамериканско кино е публикувана на уеб-страницата на Посолството на Испания в България:

http://www.exteriores.gob.es/Embajadas/SOFIA/es/Embajada/Paginas/CentrosCulturales.aspx

Снимки от събитието: Владислав Пунчев

Roca подкрепя Седмицата на испанското и ибероамериканското кино

Антонио Бандерас представя, Карлос Саура закрива фестивала.